Hvorfor yoga er for alle

Hvorfor yoga er for alle

Selvom yoga blev udviklet til mænd for flere tusind år siden, bliver den indiske disciplin nærmest kun udøvet af kvinder i dag. Vi mener selvfølgelig, at det skal ændres igen! Yogaøvelser gør ikke kun mænd mere afbalancerede, de gør også deres krop mere fleksibel, defineret og stærkere.

Selvom yoga blev udviklet til mænd for flere tusind år siden, bliver den indiske disciplin nærmest kun udøvet af kvinder i dag. Vi mener selvfølgelig, at det skal ændres igen! Yogaøvelser gør ikke kun mænd mere afbalancerede, de gør også deres krop mere fleksibel, defineret og stærkere.

Yoga er stadig trendy! Millioner af mennesker verden over praktiserer yoga i alle afskygninger - de fleste af dem er bare kvinder. Mange mænd er derimod skeptiske. Al hooliganismen om røgelse, chakraer og indre fred udgør en effektiv afskrækkelse. "Umandligt", "ikke for rigtige mænd", "kvindesport" - det er kun nogle få eksempler på typiske svar fra fyre, når de bliver spurgt om yoga. Mænd har en tendens til at foretrække at dyrke sportsgrene, som handler om spil, hvor der er vindere og tabere, hvor man kan slippe af med sine aggressioner.


Men selv det tyske mandlige fodboldlandshold dyrker yoga – under vejledning af Patrick Broome, der har tre yogastudier i München. Den passionerede yogi ved, hvorfor mange mænd har forbehold over for yoga – men han ved også, hvordan man får dem ud på yogamåtten, og hvorfor netop mænd har gavn af det.

 

Patrick, hvorfor bliver yoga stadig ikke taget seriøst af mange mænd?

For vi mænd kan godt lide at gøre det, vi er gode til. Dette er vores svage punkt: I stedet for at arbejde på underskud, finpudser vi hellere vores talenter og klapper os selv selvtilfreds på skulderen. Vi kan ikke lide at beskæftige os med os selv og vores følelser – men det sker nødvendigvis med yoga. Derudover er vi tilbageholdende med at gøre ting, hvor kvinder har tendens til at være bedre end mænd, og de fleste mænd synes stadig, at yoga er noget for kvinder og bløde typer. Det er sikkert også kedeligt!

Men de er forkert på den, ikke?

Helt bestemt! For yoga kan være pokkers udmattende og er alt andet end kedeligt. Når først en mand overvinder sine fordomme, så indser han også hurtigt, at du kan træne dine muskler nærmest afslappende og samtidig også slappe dejligt af i slutningen af en yogasession. Yoga fungerer særligt godt som et supplement til andre sportsaktiviteter, mænd har en tendens til at dyrke. Regelmæssig yoga hjælper mænd med at reducere risikoen for skader, forbedre deres atletiske og mentale evner.Hvilke problemer plager typisk mænd?

Mange mænd har forkortede muskler på bagsiden af benet, dårlig jordforbindelse eller stabilitet og en overbelastet ryg. Specifikke yogaøvelser kan modvirke denne udvikling og genoprette den naturlige balance. Spændinger og hærdning af musklerne nedbrydes og fleksibiliteten øges. Dette øger den samlede fysiske præstation og dermed resultaterne i de respektive sportsgrene.

Er fleksibilitet en forudsætning, hvis du vil starte med yoga?

Slet ikke! Yoga fremmer fleksibilitet, men ingen behøver at tage det med sig. Mange af yoga-asanaerne (= yogaøvelserne) kræver stor fysisk styrke. På grund af dette er mange øvelser ofte lettere for mænd end kvinder. Men hvad jeg altid observerer i mine kurser: mænd er ofte for ambitiøse og sætter sig selv under pres for at præstere. I stedet for at deltage i et kursus, der passer til deres færdigheder, deltager de på et for svært hold - og kan derfor ikke øvelserne. I yoga er enhver form for konkurrencetænkning en hindring. Det betyder ikke noget at være den bedste, først eller hurtigst. Yogamåtten er et af de få steder i vores hverdag, hvor vi ikke har noget at bevise over for os selv og andre.

Yoga er ikke kun godt for kroppen, men også for sindet...

Det er rigtigt. Yoga lærer os at fastholde handlingsorienteret tænkning selv i tilfælde af fiasko, og er også et udløb for at lindre spændinger i kroppen. Dem, der dyrker yoga seriøst, bliver også konfronteret med deres egne bagsider og lærer at acceptere dem – først da kan vi blive et helt individ.

 

Hvilke råd har du til mænd, der ønsker at starte til yoga?

Snup en rummelig t-shirt og bukser med plads nok til at bevæge sig, og find et yogastudie. At dyrke yoga hjemmefra alene er ikke en god idé – i hvert fald i starten. Selv i tilsyneladende simple stillinger kan du gøre meget forkert og skade dig selv. De fleste yogastudier tilbyder prøvetimer og begynderhold - en ideel måde at stifte bekendtskab med yoga på. I starten ville jeg ikke købe en yogamåtte, for de gode måtter plejer at være ret dyre. I næsten alle studier kan du låne en måtte, det er nok i starten.

Når du har øvet dig i et studie, har vi samlet nogle nemme øvelser, som du kan lave derhjemme.

Pure Taste. Pure Joy.