RAWBITE no sugar

Sukker – tid til en sød snak...

De fleste, af de fødevarer vi spiser, indeholder sukker eller andre sødestoffer i en eller anden form, men hvad er sukker? Hvad betyder “uden tilsat sukker”, og hvordan kan du skelne mellem de forskellige begreber?
Kanel - magisk sød og krydret Læse Sukker – tid til en sød snak... 6 minutter Næste PEANUTS – DEN MANGFOLDIGE SNACK

Hvad er sukker, og hvordan bliver det produceret?

Vi kommer til at springe alle de komplekse biologiske og kemiske fakta over; det er tilstrækkeligt at sige, at sukker er den generelle betegnelse for alle mono- og dissaccharider. Du har måske hørt ordet sakkarose før: Dette er et disaccharid, der består af et fruktosemolekyle (også kendt som frugtsukker) og et glukosemolekyle (også kendt som dextrose) der danner et simpelt kulhydrat (1).

Konventionelt spise-sukker fås fra sukkerrør eller sukkerroer, som begge indeholder en høj koncentration af sakkarose (1). Men mange andre fødevarer såsom nødder eller frugter indeholder også sukker (2).

Hvilke typer sukker findes der?

Sukker fremstilles ved at udvinde væske fra sukkerroer eller sukkerrør. De forskellige raffineringsprocesser, krystallisationsformer, tørremetoder eller melasseindhold giver forskellige typer sukker. Melasse er et biprodukt fra fremstillingsprocessen og minder med sin tykke, brunlige masse om sukkerroesirup (3).

Mængden af melasse bestemmer farven på sukkeret og er er også det der giver små smagsændringer. Har du nogensinde lagt mærke til, at brun farin har en let karamelsmag? (3) Det er melasse.

Sandsynligvis det mest kendte og brugte sukker i enhver mad- eller drikkevare er raffineret sukker, som fremstilles ved at forarbejde sukkerroer på en fabrik. Planterne koges ned til en saft, som hvirvles rundt og inddampes, indtil de søde krystaller dannes (4). Sukkerrør forarbejdes derimod i to anlæg, en rørsukkerfabrik og et sukkerraffinaderi (4). Afhængigt af raffineringsgraden er resultatet enten helt rørsukker (uraffineret sukker), rårørsukker (raffineret én gang) eller rørsukker (raffineret indtil der ikke er melasse tilbage) (5).

Med andre ord er brun farin konventionelt sukker, men med lidt resterende melasse. Som følge heraf indeholder det lidt mere calcium og magnesium (6,7) og har en svag karamelliseret smag (3).

Du har sikkert hørt om andre typer sukker som agavesirup, kokossukker eller ahornsirup. Som navnene indikerer, er disse sukkerarter udvundet af agavekaktus, kokosnøddeblomster eller ahorntræer. (8) Disse sukkerarter bruges ofte af fødevareindustrien for at undgå et højt indhold af raffineret sukker.

Forresten, kunstige sødestoffer vises i ingredienslisten som E-numre. Kunstige sødestoffer, der er godkendt til brug i EU, omfatter aspartam (E 951), saccharin (E 954) eller xylitol (E 967) (9). Næste gang du åbner dit skab eller går på indkøb, så tag et kig på ingredienslisten, og se hvilke du kan få øje på.

Kokossukker-hypen 

Kokossukker fremstilles i en to-trins proces. Først udvindes saften fra kokospalmens knoppe, dette opvarmes derefter indtil væsken er fordampet, hvilket efterlader brunligt granulat (10).

Dette alternativ til raffineret sukker indeholder flere mineraler, antioxidanter og fibre, men husk på, at kokossukker indeholder mange kalorier og ikke så mange næringsstoffer, som det nogle gange fremstilles til at gøre; det bør indtages med måde (10).

Et langt, strengt blik på agavesirup

Et andet populært alternativ til raffineret sukker er agavesirup. Som navnet siger, er denne sirup udvundet af agave-kaktussen. Saften fra kaktussen opvarmes og/eller behandles med enzymer for at give fruktose. Det betyder at i modsætning til industrielt hvidt sukker, indeholder agavesirup næsten ingen glukose. Selvom dette kan lyde som en god ting, kan det forårsage sundhedsproblemer. Det meget høje indhold af fruktose kan skade leveren, som er det eneste organ, der kan behandle fruktose. Når leveren har for meget fruktose til at kunne behandle, begynder den at omdanne det til fedt, hvilket kan være skadeligt for din lever og dit generelle helbred (11).

På grund af lav koncentration og interaktion med kostfibre har kroppen i øvrigt ikke problemer med at behandle fruktose fra frugter (11).

Effekten af for meget sukker for dit helbred

Du har sikkert hørt, at du ikke skal spise for meget sukker. Men hvorfor det?

Jamen, først og fremmest består sukker næsten udelukkende af kulhydrater og indeholder næsten ingen mikronæringsstoffer (10). Nogle fødevarer og drikkevarer indeholder en stor mængde sukker, som du måske ikke er opmærksom på. Sukker har mange kalorier hvilket betyder, at hvis du spiser for meget af det, kan du tage på, og det kan endda føre til fedme. Sukker får også dit blodsukker og insulinniveau til at stige hurtigt, hvilket øger din risiko for at udvikle diabetes (11). For meget sukker er skadeligt for dine tænder og kan forårsage huller i tænderne (11).

Men når det er sagt, bør du skelne mellem tilsat raffineret sukker og naturligt forekommende sukker. Sidstnævnte forekommer i fødevarer og er hovedsageligt fruktose som forårsager en anden fysiologisk reaktion.

Lavt sukkerindhold, sukkerfri, uden tilsat sukker - hvad er forskellen? 

Producenterne er lovmæssigt forpligtet til at give detaljer om sukkerindholdet i listen over ingredienser. For eksempel fastslår Europa-kommissionen, at et produkt kun kan beskrives som havende “lavt sukkerindhold”, hvis det indeholder mindre end 5 g sukker pr. 100 g (2,5 g pr. 100 ml for væsker). “Sukkerfri” betyder, at et produkt ikke indeholder mere end 0,5 g sukker pr. 100 g eller 100 ml.

Hvis du ser “ingen tilsat sukker” på et produkt, betyder det, at der ikke er tilsat mono- eller disaccharider eller andre sødestoffer. Ordene “indeholder naturligt forekommende sukkerarter” indikerer, at der er sukker i produktet, men at det er naturligt sukker, f.eks. fruktose (12).

Vidste du, at vi kan mærke vores lækre RAWBITE-barer med: “Ingen tilsat sukker” og “indeholder naturligt forekommende sukker”? Vores barer er kun sødet af de tørrede frugter, de indeholder - såsom lækre dadler.

Hvordan kan jeg så reducere mængden af sukker jeg indtager?

Hvis du vil reducere dit sukkerindtag, har vi et par gode råd til dig:

  1. Undgå sødede drikkevarer. Frugtjuice er ofte tilsat sukker, så det er altid bedst at gå direkte efter frugten. Du kan lave din egen iste ved at brygge din yndlingste og lade den køle af. 
  2. Lav din egen salatdressing med olie og eddike i stedet for at købe færdige dressinger, som normalt indeholder sukker. 
  3. Til morgenmad kan du i stedet for fabrikslavet müsli spise havreflager og nødder - eller lav din egen müsli.
  4. Få dine venner med på bølgen. Det er altid sjovere at lave ting sammen!
  5. Læs ingredienslisten: Det er ikke kun de åbenlyse produkter, som chokolade, småkager og kager, der indeholder sukker. Mange, mange produkter indeholder skjult sukker.
  6. Tilfredsstil din trang med naturligt sukker - som med vores velsmagende RAWBITE-barer.

Pure Taste. Pure Joy.

Kilder:

(1) https://www.britannica.com/science/sugar-chemical-compound/Molasses-processing#ref50474

(2)  https://www.sugar.org/sugar/sugars/

(3)  https://www.sugar.org/sugar/types/

(4)  https://www.sugar.org/sugar/refining-processing/

(5) https://www.whatsugar.com/post/unrefined-vs-raw-vs-refined-cane-sugar

(6)  https://frida.fooddata.dk/food/77?lang=en

(7)  https://frida.fooddata.dk/food/876?lang=en

(8) https://www.sugar.org/wp-content/uploads/Sweeteners-in-Food_2.pdf

(9) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R1129-20131121&from=EN

(10) https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes

(11) https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar#TOC_TITLE_HDR_7

(12) https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/nutrition_claims_en