RAWBITE Peanuts

PEANUTS – DEN MANGFOLDIGE SNACK

Har du nogensinde spurgt dig selv om, hvad jordnødder har til fælles med ærter? Læs videre og find ud af mere om denne alsidige ingrediens i vores guide til jordnødder!
Sukker – tid til en sød snak... Læse PEANUTS – DEN MANGFOLDIGE SNACK 3 minutter Næste Fit for forår

Har du nogensinde spurgt dig selv om, hvad jordnødder har til fælles med ærter? Læs videre og find ud af mere om denne alsidige ingrediens i vores guide til jordnødder.

Sammen med ærter, bønner, linser osv., er jordnødder faktisk bælgfrugter og derfor slet ikke nødder. Navnet “jordnødder” antyder, hvor de vokser henne: under jorden. Det kan tage op til 5 måneder fra såning til høst, og der er mere end tusind forskellige sorter af jordnødder verden over, der varierer i smag, størrelse eller form afhængigt af dyrkningsmetoden. (1) (5)

Selvom USA formentlig er et af de mest populære jordnøddedyrkningsområder i verden i dag, er jordnøddernes oprindelse faktisk i Sydamerika. Her blev de ristet og forarbejdet til en slags dejallerede af de gamle inkaer og aztekere (2) - hvilket sandsynligvis gør det til den første version af vores elskede jordnøddesmør!

Sporty Snack

Eftersom jordnødder indeholder protein, er de en populær snack især blandt atleter: 100 g ristede jordnødder indeholder 28,4 g protein (3). En portion jordnøddesmør (ca. 20 g) giver derfor omkring 4,5 g protein (4) Mængden af protein i jordnødder er derfor højere end i nogen andre nødder (5). Med ca. 12 mg/100 g indeholder bælgplanten yderligere niacin, og en håndfuld jordnødder (ca. 25 g) dækker ca. 14 % af den anbefalede daglige tilførsel af vitamin E (5). Udover sin funktion som mad bruges jordnødder også til dyrefodder i USA: ikke kun selve jordnødden, men hele planten bruges til dette formål hvilket betyder, at der ikke er en eneste del af den der skal gå til spilde - dejlig bæredygtig løsning!

Peanut Butter Jelly Time

Jordnødder kan bruges på mange forskellige måder: Mere end 300 forskellige produkter lavet af jordnødder kan spores tilbage til den amerikanske opfinder George Washington Carver som endda forarbejdede bælgfrugten til produkter som mel eller sæbe (1).

Uanset om du snacker dem direkte fra skallen, nyder dem ristede og saltede, smører din sandwich med jordnøddesmør eller forfiner din havregryn med det - nøddesmagen matcher både søde og salte retter. Dette kan også være grunden til, at vores RAWBITE Peanut-bar er så populær: Fyldt til randen med jordnødder og et strejf af havsalt, det er den perfekte snack som mellemmåltid. Prøv selv!

Pure Taste. Pure Bite. 

Kilder: 

(1) https://www.britannica.com/plant/peanut

(2) https://www.nationalpeanutboard.org/peanut-info/who-invented-peanut-butter.htm

(3) https://frida.fooddata.dk/food/864?lang=da

(4) https://frida.fooddata.dk/food/1162?lang=en

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/