RAWBITE Kanel

Kanel - magisk sød og krydret

Drysset på grød, brugt i bagning eller i gløgg: Hvis december havde en duft, ville det nok være den varme krydrede kanel. Lad os tage et kig på julemandens yndlingskrydderi...
Skandinavisk jul Læse Kanel - magisk sød og krydret 3 minutter Næste Sukker – tid til en sød snak...

Drysset på grød, brugt i bagning eller i gløgg: Hvis december havde en duft, ville det nok være den varme krydrede kanel. Lad os tage et kig på julemandens yndlingskrydderi...

Kanelens specielle smag beskrives ofte som varm, sød og let krydret. I butikker sælges kanel normalt som et formalet pulver, som hele kanelstænger eller som kanel blomsterknopper.

En æterisk olie kan udvindes fra barken. Denne olie bruges ofte som en ingrediens i likører eller som en komponent i parfume. (1)

En kort historie om kanel

Brugen af kanel går helt tilbage til omkring 2000 år f.Kr., hvor det var en enormt populær smag. Vidste du, at der var tidspunkter, hvor kanel var mere værd end guld? I Egypten og middelalderens Europa blev krydderiet brugt til balsamering, i religiøse ritualer eller som smagsstof. Kanel var et centralt produkt i krydderihandlen. (1)

Hvordan vokser kanel?

Det populære krydderi tilhører plantearten Cinnamomum, som er medlem af den større laurbærfamilie. Krydderiet fås fra træernes bark som kan blive op til 15 meter høj. (1)

Krydderiet høstes ved først at skrabe træets skud med et blad og derefter gnide med en messingstang for at løsne barken. Barken flækkes, skrælles og tørres i cirka 4 eller 5 dage. (1)

Sød og krydret

Mange mennesker vælger bare den første og bedste pakke kanel i supermarkedet. Men det er værd at vide lidt mere om, da der findes mange forskellige varianter af dette krydderi. Den mest kendte er Ceylon kanel, som du kan købe overalt. Det latinske navn er “Cinnamomum verum”, som betyder “rigtig kanel”. Ceylonkanel passer særligt godt sammen med pocheret frugt, hjemmelavet syltetøj, te og kaffe. (2)

I specialbutikker kan du også finde kanel fra Sumatra (kassiakanel) eller Vietnam (Saigon kanel), som begge er mere kraftigevariationer.

Kanel behøver ikke altid at være sødt. Har du nogensinde brugt kanel i en velsmagende ret? Det tilføjer virkelig noget lækkerttil en ret med ris, og en sød krydret note i en suppe eller sammen med græskar. (2)

Selvom kanel kan være en integreret del af juletiden, bør du ikke kun bruge det som en festlig snack. Faktisk kan du nyde kanel hele året rundt ved blot at række ud efter en af vores lækre Apple Cinnamon barer.

Pure Taste. Pure Joy. 

Kilder:

(1) https://www.britannica.com/plant/cinnamon

(2) https://www.thespicehouse.com/blogs/news/different-types-cinnamon