Madspild opstår gennem hele fødevareforsyningskæden: fra landbruget via forarbejdningen til supermarkederne, restauranterne og private hjem. I sidstnævnte sker størstedelen af verdens madspild.
Vidste du, at ifølge en rapport fra 2016 går omkring 88 millioner tons mad til spilde i hele EU hvert år? En FN-rapport viste i 2019, at mere end 930 millioner tons mad blev kasseret globalt (1). For at gøre opmærksom på den alvorlige indvirkning, som dette spild har, udpegede FN den 29. september som den internationale dag for bevidsthed omkring madspild.
Så den globale opmærksomhed på problemet mangler ikke - men hvad forårsager madspild?
Grunde til madspild
Professionelle fødevareproducenter og detailhandlere skal overholde andre regler og standarder end dem, vi overholder derhjemme. I alle led af kæden bliver masser af fødevarer dog smidt ud, selvom det ikke er vores hensigt at bidrage til dette spild.
Der er mange grunde til dette, bl.a.:
- Manglende viden på området omkring konsekvensen af madspild
- En forkert forståelse/holdning til “bedst før” og “sidste anvendelsesdato”
- Prioriteringer
- Overestimeringer af mængder ved indkøb
- Manglende tid til at forberede mad selv
- Pakkestørrelser og portionsstørrelser på restauranter
- Æstetiske årsager (f.eks. skæve frugter eller grøntsager)
- Produktionsfejl
- Produkt-/pakkeskade
- Lagerstyringsproblemer for producenter og detailhandlere
- Overproduktion og/eller for lidt efterspørgelse
Hvad kan du gøre for at forhindre madspild?
10 tips til at stoppe madspild
Som med så mange andre ændringer, er nøglen her at tage mange små skridt for at nå dit mål. Disse er ofte små justeringer i din hverdag - men det kan gøre en stor forskel for miljøet, beskytte naturlige ressourcer, og så kan du endda spare penge.
1. Kend datoen!
Så længe du følger anbefalingerne for opbevaring, er der intet, der forhindrer dig i at indtage mad efter “bedst før” datoen. Så før du smider alt ud på grund af datoen, tag et nærmere kig og tjek om emballagen er intakt, og om fødevaren ser, smager og lugter, som det skal. Meget ofte er mange fødevarer stadig gode, selv efter “bedst før” datoen er passeret. Vidste du at “sidste anvendelsesdato” og “bedst før” ikke er det samme? “Sidste anvendelsesdato beskriver, hvornår en given fødevarer er sikker at spise - det skal ikke spises efter denne dato, selv hvis det lugter og smager godt. Produkter med en “bedst før” dato kan stadig indtages efter datoen på pakningen. (4).
2. Opbevaring!
Om det er mørkt, lufttæt eller afkølet - sørg for at du opbevarer din mad ordentligt for at holde det frisk i så lang tid som muligt.
I RAWBITE gør vi alt, vi kan for at bekæmpe madspild: vores barer og ingredienser af høj kvalitet er beskyttet mod eksterne påvirkninger og har dermed en garanteret holdbarhed på 365 dage.
3. Hold orden!
Gå gennem dine køkkenskabe og placer dine ingredienser efter deres “bedst før” dato. På denne måde, kan du være sikker på, at du bruger de ældste ingredienser først, og at intet går til spilde.
4. Planlæg!
Det giver pote at lave en plan både før og efter, du går i supermarkedet. Ved at fokusere på udvalgte opskrifter og med en indkøbsliste i hånden, kan du undgå at købe mere, end du har brug for. Før du køber ind, skal du tage et kig på, hvad der er i dine køkkenskabe, og notere, hvad du allerede har. Men det vigtigste tip er ikke at gå på indkøb, når du er sulten!
Hos RAWBITE handler det også om at planlægge smart: vi planlægger omhyggeligt, hvilke ingredienser vi skal bruge for at lave de forventede mængder. Vi gør alt, vi kan for at undgå at lave mere end vi kan sælge.
5. Lav mad af rester!
Flere Tupperware-bokse fyldt med rester i køleskabet end friske ingredienser? Intet problem! Før du smider god mad ud, hvorfor så ikke kombinere resterne til et nyt og smagsfuldt måltid? Forvandl kogte kartofler til brasede kartofler, steg risene og tilføj nogle grøntsager, eller lav en sund bowl med alle mulige lækre frugter og nødder. Overmodne bananer er perfekte til bagning og andre overmodne frugter kan bruges til en kompot! Tørt brød kan bruges til sprøde croutoner eller hjemmelavede brødchips. Lad din kreativitet løbe løbsk og tilføj variation til dine måltider ved at forvandle dine rester til lækre måltider.
6. Frys det!
Der er en simpel løsning, hvis du ikke kan bruge alle ingredienser eller har lavet for meget: kom eventuelle rester i fryseren og brug dem på et senere tidspunkt. Tip: vis miljøet lidt ekstra kærlighed ved at bruge opbevaringsbøtter frem for plastikposer.
7. Doggy Bag, please?
Føler du dig mæt, men du har stadigvæk mere tilbage på tallerkenen? Bed personalet om at pakke resten af dit måltid sammen, så du kan tage det med hjem. På denne måde kan du nyde endnu et godt måltid dagen efter; selv hvis der ikke er særlig meget, så kan du altid spicy det op med lidt ekstra ingredienser.
8. Apps!
I vores tid med smartphones og onlinetjenester er der adskillige af dedikerede apps, der kan hjælpe dig med at gøre dit for at mindske madspild. Disse apps er forbundet til restauranter, supermarkeder, bagerier etc. hvor du kan købe mad eller måltider til en billig pris lige inden lukketid. Det er en simpel win-win situation! Du sparer pengene og mindre bliver smidt væk.
9. Udeluk ikke udseendet - spis grimt
En masse mad ender i skraldespanden, fordi det ved første øjekast umiddelbart ikke overholder standarderne. Mange gårdbutikker sælger kasser med deforme frugter og grøntsager. Kan du smage forskel på en skæv gulerod og en lige? Det kan vi heller ikke!
10. Del din mad!
Del den mad du ikke selv kan spise. Spørg en nabo eller god ven, om de mangler det, du har til overs. Hold også øje med kontorets køleskabe og hylder, og meld dig frivilligt til at distribuere maden. Som producent eller grossist kan du aflevere overskydende produktion til underbemidlede familier etc. Tjek fx https://www.gratismad.dk/
Gør dit ved at forbruge bevidst!
Bevidst forbrug er ikke kun relevant i forhold til mad. I din hverdag kan du handle mere bevidst med små ændringer:
- Tag for eksempel cyklen på korte strækninger i stedet for at køre med bilen
- Find ud af om din yndlings café også fylder medbragte kaffekopper og stop med at bruge to-go kopper
- Tag din egen mulepose med på indkøb for at undgå at bruge en plastikpose. Med vores RAWBITE mulepose lavet af økologisk bomuld reducerer du ikke kun dit plastforbrug, du ser også godt ud!
Pure Taste. Pure Joy.
- https://ec.europa.eu/food/safety/food-waste_en
- https://ec.europa.eu/food/safety/food-waste/international-day-awareness-food-loss-and-waste_de
- https://www.wwf.de/2020/april/lebensmittel-retten-lebensraum-bewahren