RAWBITE Vanilje

Vanilje – en RAWBITE, der er alt andet end ”vanilla”

Vanilje er kendt og elsket over hele verden for sin vidunderlige smag. Læs videre for at finde ud af, hvor den vokser, hvad forskellen mellem vaniljepasta og ekstrakt er, hvad der gør Bourbon-vanilje så speciel, og hvorfor vores RAWBITE Vanilla Berries ikke ville være det samme uden dens søde ingrediens.
Fit for forår Læse Vanilje – en RAWBITE, der er alt andet end ”vanilla” 3 minutter Næste Snackbox CASHEW – forkæl dig selv...

Brugt i kager, desserter, drikkevarer og endda i parfumer er vanilje en populær ingrediens over hele verden. Det bruges på engelsk som et udtryk for gennemsnitlighed, men den blide sødme og komplekse aroma af ægte vanilje er i virkeligheden uimodståelig og langt over middel. RAWBITE giver en kæmpe thumbs-up til denne duftende bælg: Vores RAWBITE Vanilla Berries bar forener bærrenes syrlighed med aromatisk sød vanilje. Det er simpelthen et match made in heaven. 

Oprindelse og udseende – vaniljefakta 

Vanilje er medlem af den botaniske gruppe af tropisk klatrende orkideer, og den stammer fra Mexico og Mellemamerika. Smagen blev populær og spredte sig først til Spanien og senere til over resten af Europa. Blomsterne er normalt lysegrønne eller cremehvide i farven, og plantens frugt er den velkendte vaniljestang (1), som også kaldes for en ”vaniljekapsel”. Disse bælger, som ikke har nogen aroma høstes, når de stadig er grønne og umodne, og tørres derefter i solen indtil de bliver brune. 

Indeni bælgerne er der små frø, som er det, der normalt kaldes for vaniljepasta. Pastaen og den olieagtige væske inde i bælgen udvindes ved at skære bælgerne op på langs og skrabe frøene ud. 

Vidste du, at bælgen også er spækket med vaniljesmag? Du kan koge den i væske (f.eks. plantemælk eller saft) for at frigive aromaen. Vores tip: tilføj en vaniljestang til bær, når du laver frugtgrød eller marmelade. På denne måde bruger du hele stangen og undgår madspild. Flydende vaniljeekstrakt fremstilles på lignende måde: vaniljestængerne lægges i blød i alkohol og frigiver deres aroma (1).

Vaniljeekstrakt, vaniljearoma, Bourbon vanilje – hvad er forskellen? 

Du har måske set vanilje opført i forskellige former på ingredienslister, og det er værd at se nærmere på, for ikke al vanilje er ens. 

De forskellige navne angiver sammensætningen, og hvorvidt der er tale om kemisk syntetiseret eller naturlig vanilje (2). Beskrivelser som ”malede vaniljebønner”, ”naturlig vaniljesmag” eller ”vaniljeekstrakt” indikerer, at der er brugt ægte vanilje. Hvis du ser der står ”vaniljesmag” eller ”aroma” så er det et sikkert tegn på, at der er brugt syntetisk vanilje. Selve ordet ”vanilje” behøver ikke nødvendigvis at betyde, at der er anvendt ægte vanilje. 

Bourbonvanilje er et beskyttet navn og må kun bruges, hvis planterne er dyrket på Madagaskar, Réunion, Mauritius eller Comorerne og Seychellerne (2). Er der anvendt vaniljesukker, så er der, ja tilsat sukker til den rene vaniljepasta.

Der er en grund til, at vanilje er en af de mest populære smagsvarianter over hele verden, da dens vidunderlige smag løfter mange andre ingredienser, da den tilføjer en aromatisk rigdom. Vi elsker kombinationen med syrlige bær – som i vores lækre RAWBITE Vanilla Berries.

Pure Taste. Pure Joy. 

Kilder: 

(1) https://www.britannica.com/plant/vanilla

(2) https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/lebensmittelproduktion/vanille-vanilla-und-vanillearoma-in-lebensmitteln-was-sind-die-unterschiede-17708