RAWBITE rosiner

ROSINEN - EN RYNKET LÆKKERBISKEN

Rynket men sød: Vi kender alle til rosiner, som den hyppigst forekommende gæst i din müsli og en snack til børnehavebørn, men hvad ved du ellers om rosiner? Hvilken sort er for eksempel opkaldt efter en by?

Rynket men sød: Vi kender alle til rosiner, som den hyppigst forekommende gæst i din müsli og en snack til børnehavebørn, men hvad ved du ellers om rosiner? Hvilken sort er for eksempel opkaldt efter en by? Og vidste du, at du kan lave dine egne rosiner? Vores guide sætter fokus på den lille, men meget velsmagende ingrediens i vores barer. 

Har du nogensinde bidt i en kiks og været overbevist om, at den var fyldt med chokoladestykker, hvorefter du er blevet skuffet over, at det var rosiner? Her er nogle interessante facts, der kan få dig til at se på de tørrede frugter i et lidt anderledes, mere venligt lys.

Udtrykket rosin refererer til alle slags tørrede druer. Rosiner kan spises rå, i søde og salte retter, og de tilføjer et dejligt twist til alle slags opskrifter.

Tørringsprocessen: Hvordan laves rosiner?

For at lave rosiner skal du tørre druerne. Når de tørrer - enten naturligt i solen, i skyggen eller under kontrollerede forhold i en dehydrator falder deres vandindhold til under 20 %. (1,2)

Hvilken type druer bruges til at lave rosiner?

Druernes verden er utrolig bred og mangfoldig. På verdensplan bruges flere druesorter til at lave rosiner. En af de mest kendte er Thompson Seedless (også kendt som en sultana), som William Thompson opdrættede i 1872 ved at kombinere stiklinger af en engelsk drue uden kerner med en Muscat-drue. (3,4)

Thompson Seedless er meget dyrket især i Californien. Mellem august og september bliver omkring 70 % af de druer, der dyrkes, brugt til at lave rosiner. (3)

Den græske by Korinth lånte sit navn til en anden velkendt sort. De mørke druer, der bruges til at lave korender er den græske druesort Korinthiaki. (1).

Udover Grækenland og USA omfatter andre lande der producerer rosiner Tyrkiet, Australien og Sydafrika. (5).

Så hvad er forskellen mellem rosiner, sultanas og korender?

Hvis du på et tidspunkt tager ud for at købe rosiner og ender med at stå over for et overvældende udvalg af forskellige farver og størrelser uden at kunne kende forskel, får du her vores praktiske guide til at identificere rosiner:

Forskellen mellem rosiner, sultana og korender ligger i de forskellige druer, der bruges og hvordan druerne tørres. Rosiner er lavet af et udvalg af druesorter. Den klassiske rosin er lidt mørkere, har en blød konsistens og en sød smag. Sultanas tørres naturligt og er normalt mindre end rosiner. De er lavet ved hjælp af den grønne Thompson Seedless-variant og dyppes normalt i en oliebaseret opløsning før tørring for at forkorte processen. Sultanas har ofte en lysere farve og er mindre og mere frugtige end rosiner.

Korender er på den anden side lavet af mørke, mindre søde druer med en intens, let syrlig smag. (6)

DIY rosiner

Vidste du, at du kan lave dine egne rosiner? Alt du skal bruge er nogle druer (uden stilke). Vask druerne og dup dem tørre. Læg dem derefter på en bakke, ideelt med lameller eller huller, så luften kan cirkulere rundt om druerne. Stil dem på et lunt, tørt sted og vend dem en gang imellem. Efter 3-4 dage skal de være tilstrækkeligt tørre. Alternativt kan du også tørre dem i ovnen ved lav temperatur i cirka 4 timer. (7)

Hvis du ikke vil nyde dine rosiner i grød, salat, ris eller kager, hvorfor så ikke snacke dig igennem vores RAWBITE barer. I modsætning til at spise, hvad du troede var en chokoladekiks, garanterer vi, at du ikke bliver skuffet! ;)

 

(1) https://de.wikipedia.org/wiki/Rosine

(2) https://www.britannica.com/topic/raisin

(3) http://www.ucanr.org/sites/intvit/files/24430.pdf

(4) http://www.madehow.com/Volume-4/Raisins.html

(5) http://www.ucanr.org/sites/intvit/files/24430.pdf

(6) https://www.healthline.com/nutrition/raisins-sultanas-currants#nutrition-comparison

(7) https://www.wikihow.com/Make-Raisins