RAWBITE Jul

Kan den danske julefrokost harmonere med en vegansk livsstil?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvorfor stort set alle retter på den klassiske julebuffet skal være kødholdige? Det har du nok, hvis du er vegetar eller veganer. Vi giver vores bud på et vegansk indslag her.
Veganske julekager: Lækre mandelmakroner med RAWBITE Læse Kan den danske julefrokost harmonere med en vegansk livsstil? 4 minutter Næste RAWBITE Coconut Bowl

Sødt eller salt, varmt eller koldt, traditionelt eller eksotisk: Hvert land, der fejrer jul, har sine egne kulinariske traditioner til årest mest populære årstid. I Danmark hedder den selvfølgelig julefrokost. Traditionelt består den af fisk til forret, masser af kødretter til hovedret samt en mælkeholdig dessert, hvilket ikke ligefrem er en drøm for en veganer. Vi har derfor interviewet den veganske foodie Asta Just Schack om julefrokosten og om alternative retter, som du kan lave (og selv medbringe), hvis du er vegetar eller veganer. Og stadig holde det festligt.

Er det muligt at tilberede et komplet vegansk julemåltid - og kan man trylle de traditionelle kødretter om til plantebaserede alternativer?

“Selvfølgelig er det op til dig selv, om du vil lave en komplet plantebaseret kopi af den traditionelle julefrokost - eller om du bare vil tilberede retter, du godt kan lide, og som passer godt sammen. Jeg tror personligt, at vi i denne tid godt kan tillade os at fravige fra traditionerne og sætte vores personlige præg på julefrokosten. Hvis jeg skulle organisere en vegansk julefrokost, så ville jeg nok tænke utraditionelt og kreere lækre veganske retter fra bunden.

Men du kan selvfølgelig lave veganske versioner af de fleste traditionelle retter. Det kan være lidt besværligt med kød og fisk, men ikke umuligt. For eksempel kan du udskifte flæskestegen med en steg med svampe, linser og valnødder. Frikadellerne kan laves af bønner og svampe, og i æggesalaten kan du udskifte æg med kikærter. I bund og grund er der utallige variationer, når det kommer til den veganske julefrokost.

Mine egne favoritter er hjemmebagt brød, ristede potobello svampe med vegansk smør og persille eller rødkålssalat med valnødder, appelsiner og tranebær. Til dessert ville jeg tilberede en vegansk version af risalamande.“

Som et eksempel på en ret til et vegansk julemåltid har Asta kreeret en opskrift på en salat med bagt hokkaidogræskar, falafler, granatæbler og en Apple Cinnamon RAWBITE til os:

Ingredienser:

1 hokkaidogræskar

2 spsk olivenolie

Frisk rosmarin

Kerner fra 1 granatæble

4 falafler

1 RAWBITE Apple Cinnamon

Citronsaft og olivenolie 

Salt og peber

Fremgangsmåde:

Varm ovnen op til 200 grader. Halver hokkaidogræskaret og fjern kernerne. Skær det i mindre stykker og læg dem på en bageplade. Drys med olivenolie, salt og peber samt den friske rosmarin. Bag i 20 minutter. Varm også falaflerne op. Tag kernerne ud af granatæblet og læg til side. Skær RAWBITE baren i mindre stykker. Når græskaret er bagt færdigt, da læg stykkerne på et fad. Tilsæt falafler, granatæblekerne samt RAWBITE stykkerne. Sprøjt med lidt citronsaft og olivenolie - og server. Velbekomme!

 

Rawbite_vegansk_jul

Hvad er det bedste ved en julefrokost?

„Jeg synes, at det absolut bedste ved en julefrokost er, at den lader dig glemme al hverdags- (og jule-)stressen og giver dig nogle timers ægte hyggetid med dine venner, familie eller kolleger.

Det handler om at have det sjovt, spise noget lækkert mad og hygge sig sammen “

Hvad kan du ikke selv undvære ved en traditionel julefrokost?

„For mig er en god sovs og en lækker kålsalat et absolut must! Men det vigtigste ved en god julefrokost er som sagt det gode selskab og en sjov fest. Maden er jo nok sekundær, selvom den ikke er uvæsentlig.“

Så med den rette stemning, sender vi dig afsted til årets julefrokoster - og så kan du jo altid tage din egen lækre veganske salat med. 


Pure Taste. Pure Joy.