RAWBITE langrendsudstyr

Langrend: Den ultimative vintertræning

Tendensen med at påføre de tynde ski og at skippe den lange kø ved liften er slet ikke dum – og det er der mange gode grunde til

Tendensen med at påføre sig de tynde ski og at skippe den lange kø ved liften er slet ikke dum – og det er der mange gode grunde til. For det første er det en stor naturoplevelse at glide lydløst i sporene, hen over sprød ny sne og gennem en utrolig natur. Det har en behagelig, beroligende og næsten meditativ effekt. For det andet er der få andre sportsgrene, der træner kroppen så grundigt og helhedsorienteret som langrend. Stort set alle muskler i din krop bliver brugt - og hvis du er ny inden for sporten, kan du efter en dag eller to opleve ømhed på steder, du ikke vidste, du havde muskler. For det tredje er det den perfekte balance- og koordinationstræning. Det er mere skånsomt for leddene end andre typer skiløb, hvilket gør det ideelt for alle, der ønsker at komme i form uden at belaste ledbånd og sener for meget. 

Det lyder måske som hårdt arbejde, men lad os ikke afskrække dig: Mens du glider gennem storslåede landskaber, uforstyrret af folkemængderne på pisterne, vil du sandsynligvis opdage, at du er så distraheret, at du ikke vil bemærke, at du faktisk dyrker hård motion. Vi har samlet et par tips til at sikre, at du er perfekt forberedt til dit første møde med langrend... Husk at god forberedelse er guld værd!

 

RAWBITE Langrend

Basisudstyr

Hvis du lige er begyndt, giver det mening at leje udstyret – det vil sige ski, sko og stave – så du kan se, om sporten er noget for dig uden at investere så meget økonomisk. Du har ikke brug for noget ekstra tøj ud over dit almindelige vinterløbetøj. Det er en generel fejl at klæde sig for varmt på til langrend. Husk, denne sport minder meget om løb med hensyn til intensitet. Selv i kolde temperaturer vil du opleve, at du sveder, hvilket betyder, at funktionelt tøj lavet af kunstfibre og uld, der både varmer samt er svedtransporterende, er essentielt. Endnu bedre hvis du har flere lag, for så kan du smide et lag, hvis du bliver for varm. Vi anbefaler en vindjakke, soft-shell og/eller en fleece – og tag en rygsæk på, der ikke begrænser dine bevægelser. Husk derudover et par handsker, en halsedisse og hue eller pandebånd. Du skal også bruge briller eller solbriller på solrige dage.

 

Spænd de lange ski på

Nybegyndere bør starte med en langrendski, der ikke behøver voksning. Ideelt set bør du vælge en ski, der har en træk- eller grebsoverflade (også kaldet en no-wax ski), da disse dele af skien hjælper dig med at komme op ad skråninger og forhindrer dig i at glide baglæns, når du går op ad bakke. Mere erfarne skiløbere foretrækker voksede ski for et glat, friktionsfrit glid. Men husk, at selv no-wax ski har et glideområde, der kræver regelmæssig voksning. Skiens længde afhænger af din højde og vægt. En god tommelfingerregel er, at skiene skal være mellem 10 og 20 centimeter højere end dig. Bindinger og sko er vigtige! De varierer fra mærke til mærke og er ikke kompatible, så sørg for, at begge er af samme mærke. For at få den rigtige stavhøjde til klassisk langrend skal du stikke dine stave i sneen: De skal nå op til dine armhuler.

Find din teknik

Nybegyndere har en tendens til at starte med skøjteteknikken, som takket være nutidens Nordic Cruiser-ski ikke giver noget problem, da de er nemmere at kontrollere og bredere. Det er dog også den mere anstrengende måde at komme frem på. Teknikken som bruges under skøjteløb er mere som inline- eller skøjteløb, hvor du skubber af fra inderkanten af skien og straks flytter din vægt over på den nye glideski. Dette giver det typiske sildebensmønster i sneen. Den klassiske teknik er mere beslægtet med, hvordan vi normalt går, og bevæger det højre ben og venstre arm fremad et skridt og omvendt for det næste.

Hvor er det bedste sted?

Det bedste ved langrend er, at du ikke behøver at rejse så langt. Du behøver fx ikke at tage til Alperne. Her et par gode bud, hvor der er gode muligheder for langrend:

  • I Tyskland, fx St. Andreasberg (Harzen), Feldberg (Schwarzwald), i Oberammergau (Ammertal) eller i Karwendel, findes perfekt præparerede spor.
  • Østrig og Schweiz er spækket med fantastiske muligheder for langrend
  • Norge og Sverige er også gode steder at tage hen. Lillehammerfjell i Norge er et af de bedste hotspots for langrend, og der er næsten altid ny sne; i Sverige afholdes Vasaloppet (Vasaløbet) omkring Sälen; det er den største langrendsbegivenhed i verden. Lyder lyden af at glide gennem Sveriges magiske skove på oplyste stier om natten ikke fristende?

RAWBITE langrend

Lad os opsummere...

Langrend er en super intens form for træning, der med garanti får dig til at svede; det er absolut anstrengende. Sørg for, at du har passende udstyr på. Dit tøj skal give dig plads nok til at bevæge dig i, det skal være åndbart og beskytte dig mod den kolde vind. Low impact udholdenhedstræning, f.eks. løb, hurtig gang, powerwalking, svømning eller cykling, plus nogle strækøvelser, er en fantastisk måde at forberede dig på langrend. Og vores personlige tip: Hav altid en RAWBITE bar eller flere i rygsækken. Det er generelt vigtigt at have lidt energi med, når du er ude på sporene, da man ofte er mange timer afsted. 

Vi ønsker godt skiløb!

Pure Taste. Pure Joy.