“Made in Denmark” beskriver ikke kun vores lækre barer, men også en læng række af hyggelige juletraditioner. I dette blogindlæg deler vi fire af af disse traditioner, som vi som danskere tager for givet, men som faktisk er ret så unikke ude i verden. Glædelig jul allesammen!
Kalenderlys – den hyggeligste nedtælling
Som julekalenderen, er kalenderlyset en af de vigtigste måder at tælle dagene ned til juleaften. De små numre på siden viser, hvor lang tid, vi skal vente endnu.
Traditionen med kalenderlyset er en relativ ny juletradition, som dateres tilbage til 1942. De første kalenderlys var hjemmelavede, da man selv skrev numrene på lyset. I dag kan man selvfølgelig købe lyset i alskens farver og med flotte mønstre. Det er også kun fantasien, der sætter grænsen for selve dekorationen, som kalenderlyset skal placeres i. Om du laver den klassiske med ler, gran og kogler eller du foretrækker en mere moderne version, er helt op til dig. Så længe du husker at tænde lyset, så skal det nok blive jul!
Risalamande – den pæredanske dessert med det frankofile navn
Ingen juleaften eller julefrokost uden risalamande til dessert. Den traditionsrige dessert med risengrød, flødeskum, vanilje og hakkede mandler blev opfundet tilbage omkring 1900, hvor man skiftede julegrøden ud med denne lidt mere sofistikerede risdessert. Selvom den har et flot franskklingende navn, har den absolut intet med Frankrig at gøre. Den er nemlig opfundet i Danmark.
Dog mener man, at vores elskede tradition med mandelgaven kommer fra Frankrig, hvor man gemte en bønne i en helligtrekongers kage og derefter fik titlen ”konge”. Nu er bønnen skiftet ud med en hel mandel (deraf navnet mandelgave), og præmien er en marcipangris, et spil eller måske en mere bæredygtig version som en donation eller en pakke RAWBITE barer. Vores tip til at undgå overspisning og madspild er at lave portionsanretninger. Derefter få en til at gemme mandelen i en af portionerne og en tredje til at fordele tallerkenerne. På den måde får alle lige meget og er på lige fod i ”konkurrencen”.
Pakkeleg – julelegen, der får det værste frem i dig
Og imens vi er ved emnet pakker, så nævner vi også gerne vores tradition om pakkelegen, som for mange er fast inventar ved julebordet. Nogle elsker den lille juleleg, mens andre forbinder det med høj adrenalin og lange diskussioner om reglerne, som oftest varierer fra hjem til hjem. Fordeler man først gaverne i ro og mag, eller stjæler man fra første 6’er? Nogle giver også til højre eller venstre, hvis man slår en 1’er eller bytter hele fangsten på en 3’er. Og er det æggeuret, der bestemmer tiden for spillet? Det bestemmer man selv...
Bæredygtighed kan sagtens være et tema til indpakning og indhold ved pakkeleg. Brug gammelt gavepapir, avispapir eller et viskestykke til at pakke ind i. Indholdet kan findes i dine egne gemmer, i genbrugsbutikker eller alternativt være spiselige snacks (måske en RAWBITE?), som kan deles efterfølgende. Selvfølgelig altid en god idé at pakke mindre ting ind i en større papkasse, du har liggende, så det ser ud af noget, og der dermed bliver rift om netop din pakke
Find flere tips til en mere bæredygtig jul her.
Den flettede julestjerne – den ultimative klippe-klistre-aktivitet
Varm te, levende lys og et par timer, hvor du fordyber dig med saks og papir og kreerer flotte julestjerner. Den klassiske flettede stjerne med stjernestrimler er en elsket tradition, som kan læres af alle. De er smukke i vinduet og på juletræet.
God fornøjelse og glædelig jul fra dit RAWBITE Team!
Pure Taste. Pure Joy.