Ingen tilsætningsstoffer_RAWBITE

Kunstige tilsætningsstoffer: Kan du udtale alle ingredienserne på dine indkøb?

Er det vigtigt, at din mad er velsmagende og har en lang holdbarhed? Måske ikke altid det bedste valg. Her kan du læse mere om de risici, der er forbundet med kunstige tilsætningsstoffer i fødevarer, og hvorfor du bør vælge naturlige alternativer.
Hvornår er det bedst at spise en proteinbar? Læse Kunstige tilsætningsstoffer: Kan du udtale alle ingredienserne på dine indkøb? 3 minutter Næste Snacks til vinterens vandreture

Det er ingen hemmelighed, at mad nogle gange er fyldt med kunstige tilsætningsstoffer. Selvom disse stoffer kan være med til at forbedre holdbarheden og smagen af vores mad, giver de også andre ulemper.

Hvad er kunstige tilsætningsstoffer?

Fødevaretilsætningsstoffer er stoffer, der kan ændre smag, farve, tekstur eller holdbarhed på mad. Det er dog ikke kun sort/hvidt. Det hævdes ofte, at stoffer fra syntetiske kilder ikke forekommer naturligt i fødevarer, men stoffersvarende til kemisk fremstillede tilsætningsstoffer kan i nogle tilfælde også findes naturligt i fødevarer, f.eks. enzymer til brødbagning, umami-stoffer i fermenterede fødevarer som soja, eller endda citrusagtige stoffer, der kan destilleres fra oliekirtlerne i citrusskaller. Hvis produkter dog generelt har tilsætningsstoffer, er de sandsynligvis beregnet til at gøre dem mere attraktive for forbrugerne på forskellige måder.

Du har sikkert hørt om fortykningsmidler, emulgatorer, sødemidler, smagsstoffer eller MSG (mononatriumglutamat). De velkendte E-numre, også betegnet som fødevaretilsætningsstoffer, er ofte kunstige. Vidste du, at bogstavet E står for tilladt tilsætningsstof i Europa? Nogle E-numre er dog harmløse: E290 står for kulsyre og E300 for ascorbinsyre, også kendt som C-vitamin.

Alt i alt kan det hjælpe at sætte sig mere ind i emnet for bedre at forstå ingredienslister og for at træffe en mere bevidst beslutning.

Uforarbejdet og ubehandlet: tips til valg af fødevarer med ingredienser, du kan udtale

Det er meget simpelt egentligt: Når du køber dagligvarer, kunne du med fordel tage et kig på ingredienslisten og logoer, såsom det økologiske logo. Kender du ingredienserne, og kan du udtale dem? Hvis ikke, er det måske ikke så attraktivt? Du kan ofte genkende simple, økologiske ingredienser og tage en bevidst beslutning om at købe et bestemt produkt og beslutte ud fra den information, om du vil fortsætte med at købe produktet.

Vælg økologisk

Ifølge Økologisk Landsforening er et vigtigt princip inden for økologi at skabe ren mad med naturlig holdbarhed, kvalitet og farve. Derfor indeholder Ø-mærkede fødevarer generelt færre tilsætningsstoffer end ikke-økologiske fødevarer (1).

En anden måde at undgå uønskede tilsætningsstoffer på er at lave mad selv så ofte som muligt og bruge friske, regionale råvarer. F.eks. hvornår har du sidst været på indkøb på det ugentlige marked eller bestilt en kurv fyldt med frisk frugt og grønt? Med lidt gå-på-mod kan du selvfølgelig lave dit eget lille grøntsagsbed, hvis du har adgang til en have.

Vores økologiske RAWBITE-barer består hovedsageligt af tørret frugt, sprøde nødder og et strejf af krydderier. Du kan nyde frugt- og nøddebarerne i økologisk kvalitet med ingredienser, du kan udtale, og vælge imellem flere smagsvarianter - uden at gå på kompromis med holdbarheden. De er ikke tilsat sukker eller kunstige sødestoffer (indeholder naturligt forekommende sukkerarter) og er veganske, laktosefrie, fiberrige og glutenfrie. Derfor også velegnet til mange diæter.

Prøv dem og nyd dem uden at gå på kompromis.

Pure Taste. Pure Joy.



Kilder:

  1. https://okologi.dk/viden-om-oekologi/rene-foedevarer/tilsaetningsstoffer/ og https://foedevarestyrelsen.dk/lovstof/vejledninger/oekologivejledningen