RAWBITE_happy

Bliver vi gladere af bestemte fødevarer?

Hvad kan du spise udover det typiske valg af junk food og slik, hvis du føler dig lidt nede? Vi har sammensat 3 forslag, som kan hjælpe dig med at løfte dit humør.

Læse Bliver vi gladere af bestemte fødevarer? 3 minutter Næste Power og udholdenhed: Hvorfor kulhydrater er vigtige

Hvem søger ikke efter en undskyldning for at snacke usundt en gang imellem? I de fleste tilfælde finder du en god undskyldning for at få lidt til den søde tand eller noget fed fastfood, f.eks. at din uge ikke gik som planlagt.

Teorien om at mad løfter vores humør, er generelt accepteret. Men er det sandt? Har bestemte fødevarer en indflydelse på vores følelser og humør?

Har visse fødevarer en indflydelse på vores følelser?

Syndigt mad rammer virkelig plet, selv når vi ved, det indeholder masser af sukker eller fedt. Kage, slik og fastfood er populært af mange grunde. Disse fødevarer giver os et hurtigt energitilskud og en øjeblikkelig følelse af tilfredsstillelse. Generelt ændrer vores humør sig dog relativt hurtigt efter at have indtaget junk food, fordi vi føler os mere drænet og mindre tilfredsstillet end før. Men hvorfor det?

Hvad kan du spise udover det typiske fast food og slik, men stadigvæk føle dig tilfredsstillet?

De følgende 3 forslag kan hjælpe dig med at løfte dit humør:

  1. Skift slik ud med frugt og grøntsager. Frugter, specielt appelsiner og jordbær, indeholder en masse C-vitamin. Rød peber er også en god kilde til C-vitamin. C-vitamin bekæmper træthed, letter sindet og er en stabilisator for ens humør. 
  1. Spis flere nødder og frø. De indeholder tryptofan som er en essentiel byggesten i serotonin - “lykke” hormonet, som regulerer vores humør. Når serotoninniveauet i vores hjerne er lavt, bliver vi tilbøjelige til at have flere humørsvingninger. 
  1. Undlad raffineret sukker. Raffineret sukker har et højt glykæmisk indeks (forkortet GI), som beskriver hvor hurtigt, og i hvilket omfang blodsukkerniveauet stiger, efter at en bestemt fødevarer er indtaget. Fødevarer med en høj GI-værdi giver os et hurtigt skud af sukker til vores system, hvilket i enkelte tilfælde kan give mening efter f.eks. en endt træning med høj intensitet. Men i løbet af en dag på kontoret vil indtaget af sukkerholdige fødevarer give et ustabilt og svingende blodsukker. Det kan resultere i øget sult samt fald i energiniveau, der kan lede til ubehagelig humørsvingninger.

Du vil sandsynligvis ikke hoppe af glæde efter at have snacket nødder frem for chokolade, men du vil føle dig mere balanceret og mindre afhængig af slik og søde sager. I det lange løb vil du være mere fokuseret og koncentrere dig bedre om dine opgaver i dagligdagen. Vi siger ikke, at du skal ændre hele din kost, men hvis du prøver at følge de 3 ernæringsforslag, er du godt på vej til en mere balanceret livsstil. 


Pure Taste. Pure Joy.